Tuesday, June 2, 2009

first day of Internship

Akhirnya aku memilih SAMB sebagai tempat internship kerana berdasarkan previous batch feedback semua perfect, so aku harap dgn intern kt sini dpt score A. Haha...


Semua perasaan ade ketika nk internship ni. Teruja, cuak , malas dan yang sewaktu dengannya.


Hari pertama aku bangun pada pukul 6.10 pagi.. Fuh, sangat awal. sepanjang hidup aku di UTP rasenye pernah sekali dua je bgn2 awal2 cmni tu pon mase foundation. huhu..

6.45 pagi breakfast bihun goreng pastu grak dgn abah lebih kurang kol 7.05 pagi. Sampai kat bangunan MAIM (Majlis Agama Islam Melaka) abah g punch kad dulu. Then, abas anta ke Graha Maju kat Jalan Hang Tuah kat sebelah UiTM kampus bandar tu. Sampai kat situ kira2 kol 7.45 pagi. Sampai2 je tgk apan pon bru je sampai. Naik tingkat 12 jumpe apan. Kemudian tunggu kat lobby utk lapor diri. Masa tunggu tu de budak dari U lain gk. dalam 10 org kot. Ade dari UiTM Shah Alam, MMU dan pelajar KYM(Kolej Yayasan Melaka) sorang pon x datang.






Graha Maju


Kemudian agak2 kol 8 tu En. Mazlan panggil masuk conference room de briefing sket n amek attendance. Huuhu... Dalam 10 orang tu 3 orang je dari jab pengeluaran, yang lain sume bdk management. Pastu, En. Mazlan suro 3 orang budak dari Jab Pengeluaran g kt Loji Bertam, Durian Tunggal. 3 orang budak tu adalah Aku, apan dan kauthar (bdk MMU course BioInformatics). Aku pon tumpang apan g Loji Bertam tu, Si kauthar tu tumpang pekerja SAMB. Nk g ke sana sampai sesat2 sbb x pernah dgr pon loji bertam tu sepanjang hidup kat melaka ni walaupon dulu de berlari kat depan tu masa merentas desa kat MOZAC mase form 4.

Smpai kat situ, kitorang sepatutnye kene jumpe En Helmi, tp die tade plak. Tunggu punye tunggu sampai kol 10 de sorg pekerja ni kate "g la kluar minum dulu En Helmi mungkin balik lmbt". Kitorg bertiga pon kluar g minum kat warong depan IBN tu. pastu jalan2 kat bandar durian tunggal sbb si Kauthar ni nk cari topup. Pastu apan drop aku kt masjid Tun Razak sbb die nk blk umah. Aku dok kat situ smbil membuat perkara bermanfat sampai kol 2.

Kol 2 datang blk kat Loji air tu. tunggu lagi sampai kol 3.30, kemudian ade akak ni datang cakap "Korang tunggu samapi ni, dari pagi tadi akak tengok duduk kt sini je" kemudian kitorg ckp tunggu En Helmi kemudian die bg tau "Oh, En Helmi takde, die kat Merlimau ni. Dia memang sibuk sket ari ni. Kenape kamu x bg tau dari tadi?. X pela kamu blk dulu, esok pagi2 dtg blk." apa lagi, aku dgn apan pon chiow la. Si kauthar tu tunggu bapak die.. Lastly, apan drop aku kat dpn Seri Negeri nk blk ke rumah.

Begitulah cerita hari pertama aku di SAMB.

Sambungan cerita hari kedua bakal muncul. tungguuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!

haha....

3 comments:

Nasir ab Rahaman said...

all da best ammar.semoga sukses disana.

ana kat sini ada sebulan jer lagi training.heheh

insyaAllah masuk balik sem baru terus lepas training.hehe

caiyok2

eQeEn si rAma2! said...

cehs
ari pertama dah half day~
ahahaha
kem salam apan =P

ammar said...

Nasir : tq nasir .. semoga cemerlang menghabiskan masa di sana...

Eqeen: Biasela relax2 suda..
practical je pown.. haha..
insyaallah salam anda akan di sampaikan...