Tuesday, October 21, 2008

making ice in sahara..

hello guys,
did you know that we can make ice in the sahara or any dessert in the world?
the only thing that we need are water and bowl.
it must do in day time.
the step is simple, we just pour the water in the bowl and then leave the bowl at the outside. after a few hours that we observe the water had been turn up to be ice.
amazing huh?
this tips i got from my lecturer prof vijay in heat transfer class. tq prof for trivia of the day.
you know why?
this is because the the water vapor radiates through infinity. that's it.

why this phenomena could not happen in malaysia?
because:
  • malaysia is located at equator.
  • had different climate with dessert.
  • have human activities e.g friction between tyres and road produces water vapor.

that's it for today and we will continue later. actually i have another trivia but i don't have ample time to share because i have to study for my mechatronics test.

bye..

hope to see u soon...

Tuesday, September 16, 2008

Special dedication to PM AAB

Song: Menghitung Hari
- sing according to Kris Dayanti’s original score -

Menghitung hari
Detik demi detik
Masa ku nanti apa kan ada
Jalan cerita kisah yang panjang
Menghitung hari…

Padamkan saja
Hasrat hatimu
Rumah putih itu takkan ada
Yang aku minta surat berhentimu
Bukan puitis

*chorus*
Pergi saja engkau semua pergi
Bilang saja pada semua
Biar semua tahu adanya
Pakatan Rakyat menanti

Padamkan saja
Hasrat hatimu
Rumah putih itu takkan ada
Yang aku minta surat berhentimu
Bukan puitis

repeat chorus x 2

Pengalaman wartawan 18 jam ditahan ISA

BERITA TULISAN WARTAWAN SIN CHEW DAILY, TAN HOON CHENG MENGENAI PENGALAMAN 18 JAM DITAHAN DI BAWAH ISA


My 18 hours under the Internal Security Act

On 12 September, about eight thirty in the evening, I was at my home in Bukit Mertajam, Penang. While enjoying my yew char koay (fried dough stick), I was worried about the show cause letter issued to Sin Chew Daily, and anxious about the days ahead for my newspaper.

Suddenly, a group of plain cloth police officers appeared at my front gate. The person who started to identify the group and the purpose of this visit was a woman officer. She was also the only one in her uniform.

Through the gate, she told me that I have to follow them to the Police station, in response to that I told her that unless they have a warrant of arrest, I will not open the gate. At the same time, I immediately rung up the legal adviser of our company and my direct superior, seeking their advice.

Later, the female officer told me that they are arresting me under Internal Security Act, therefore a warrant is not required. On hearing that, I was immediately was prepared for the worst.

I have to act calm, comforting my parents and reassuring them that my colleagues would be waiting for me at the police station to render assistance. When I was taken away, my parents acted strongly, they kept on asking the police to accord me with proper treatment.

I was brought to Seberang Perai Tengah IPD (district head office), and I was placed in a chilling cold room while waiting for the police to begin their paperwork. I was accompanied by a female officer who seemed to be trembling as a result of the low room temperature as well. To break the silence, I initiated a conversation. She told me, "You seemed to be very calm."

I told her, "I am arrested under the Internal Security Act, even though I am scared, I have to face this reality. But I am worried about my parents, friends and relatives, they must be very worried about me."

To be frank, I was very cool-headed. I believed that there must be a lot of people out there supporting me, giving me the strength that I need, so I must stay strong, to be with these people who are supporting me.

The police recorded all my personal belongings, these were later taken away from me. After that, I am considered ready to be sent to the Police Contingent Headquarters in Penang. When I was brought out of the police station, I realised that a lot of my colleagues in the media, together with representative from different parties and groups were already waiting outside the Police station to show their support. Seeing this,I was deeply touched, I could no longer hold my tears.

When the police car arrived at the station's entrance, my superior, Puah Eu Peng, our Northern Region Manager, tried to halt the car with his body, to slow the police car's movement. He knocked at the window, to make sure that I was in the car and gestured to show me his support.

I instantly wiped off my tears, I realised that a lot of them are staying with me, I must be with them as well.

After taking my thumbprints, I was given my dinner and arranged to spend my night in remand. It was not to my knowledge that my colleagues in the profession and people from different groups and parties were there to show their support, right outside that station.

I requested the female officer to keep the lights on. She told me not to worry, she will not switch off the lights. The police also informed me that I would be meeting my parents tomorrow morning at eight. I have spent a very long time, thinking of everything that I have to tell my parents. I have lost touch with the outside world this is my only opportunity, I must cherish it, to clearly explain everything to my parents.

After clearing my mind and organising my thoughts, I tried to sleep while lying on the wooden bed with the company of the mosquitoes and the noise of water dripping. I have no idea what tomorrow holds for me, but I know I have to be in my perfect condition to handle everything.

I have never suffered from insomnia and this very night, I finally experienced it. Deep down in my heart, I know that those who care about me, would also be experiencing the same, my heart wrenched thinking of that.

At 6 o'clock in the next morning, when I was about to wash up, the female officer passed me the clothing brought by my parents. I was surprised; everything was new, the toiletries, t-shirts, shorts, panties.

I later discovered that the 'parents' that the police officer was referring to were a bunch of my colleagues. While waiting outside the Penang Police Contingent Headquarter, they have prepared all these for me. They were uncertain when I would be released, but they told themselves that they must get these necessity items ready in the briefest time possible.

I met my parents and bided them goodbye, the police informed me that they would bring me to the Police Headquarter in Bukit Aman in Kuala Lumpur. My heart sank, I told myself this is the beginning of it, I must brace myself for everything.

After few turns of event, I was eventually brought to the Perak Police Headquarter in Ipoh. After a brief interrogation session, I was brought back to Penang Police Headquarter again.

It was here, where I was interrogated further. I told myself to keep my mind clear, I must tell them the truth, and respond appropriately.

After the interrogation session, I was brought to see another higher-ranked officer, he told me, "We can both go home now!". Both of us turned to the clock on the wall, the time was 2.25p.m.

This my 18 hours under ISA. I have gone through a lot

After being released, I received a lot of messages, telephone calls and bouquets. My colleagues in the press, representatives from political parties, society leaders, schoolmates, classmates, friends and relatives have visited me at home. Of course, not forgetting the readers and the public who called up or visited Sin Chew Daily's office in Penang or the Head Office in Petaling Jaya.

Calls, messages, well wishes, and visits from readers and friends. To all of them, I have to express my deepest gratitude. During that 18 hours which was filled with a lot of uncertainties, I felt that there is some unknown strength that has supported me throughout, I knew it must be from you all, those whom I knew or have not met!

I realise that our journey is still full with challenges and obstacles, so we have to continue the same righteous spirit and courage that we have all shown this time! Our society needs this spirit, to build a better tomorrow.

I have finally been freed, but I hope Teresa Kok and Raja Petra Kamaruddin and all those detainees under the Internal Security Act, could be released as soon as as possible. If the authorities think that they have broken the law, they should brought to the court of law to receive transparent and fair trials.

  • Ditulis oleh TAN HOON CHENG dan digunakan dengan kebenaran dan dimuat turun dari www.mysinchew.com
sumber: mstar

Umno tidak mendengar ulama

Dalil yang menunjukkan bahawa Umno tidak mendengar ulama dalam tindakan mereka.

1. Apabila Majlis Mufti megatakan konsert Sure (Jom) Heboh haram Umno tidak ikut

2. Apabila Majlis Mufti mengatakan kongsi raya haram Umno tidak ikut.

3. Apabila Majlis Mufti kata bertafakkur di depan Tugu Negara haram, PM Abdullah sendiri tidak ikut.

4. Apabila mufti membantah penggunaan kondom, methadon untuk mengelak Aids, Umno tidak ikut.

5. Garis panduan hiburan yang dibuat oleh Jakim, Umno tidak ikut.

6. Orang agama dalam Umno yang sepatutnya menjadi Menteri tidak diberi tempat. Mana pergi Dato' Dr Abdullah Mohd Zin kelulusan MA Madinah dan PhD sebuah universiti di United Kingdom? Mana Hamid Zainal Abidin? Mana dia Dr Yusuf Nor kelulusan PhD tasawuf Mesir, hanya dberi amanah untuk jaga pokok kelapa sawit sahaja.

7. Tidak ada seorang pun perwakilan Umno ang memilih untuk kerusi majlis tertinggi orang kelulusan agama.

Kalau pandangan ulama rasmi yang terdiri daripada kalangan para mufti Umno tidak ikut, macam mana pula PM hendak ajak ulama bekerjasama.

Kalau hanya hendak mengajak ulama multaqa, bentang kertas kerja, kemudian makan kambing bakar, tetapi tidak ada kemahuan untuk melaksanakannya ini buat habis masa dan membazir wang sahaja.

sumber: harakahdaily.net

kalaulah semua ahli BN seperti Zaid

Dato' Zaid Ibrahim

kalaulah semua menteri seperti Zaid, nescaya:
  • amanlah malaysia
  • malaysia dpt merasakan seorang menteri yg berwibawa
  • nama malaysia dpt melonjak di persada antarabangsa
  • tidak wujud peristiwa pada 1998
dan tentulah tidak akan wujud nama barisan alternative @ pakatan rakyat.

ini cumalah pandangan dr penulis sahaja.

Sunday, September 14, 2008

Merdekakah Kita?

Pada 30 ogos lalu saya bersama rakan-rakan pergi ke ipoh dengan dua tujuan .
Pertama adalah untuk menziarahi saudari Nafisah yg akan dibedah pada malamnya kerana appendiks.
Kedua, adalah untuk melihat suasana malam merdeka di ipoh.
Kami bertolak dari UTP pada pukul 6 dan tiba di hospital ipoh pd 6.30 petang. Saudari nafisah kelihatan agak lemah kerana tak makan selama 1 hari. Turut berada di sana ialah keluarga beliau, dan beberapa org rakan dr UTP.
Kemudian kami menunaikn solat maghrib d masjid berdekatan. Lepas tu kami menuju ke Jusco Ipoh utk dinner dan lepak sebentar di roof utk melihat bnga api tp niat tu dibatlkan kerana nk join grup 1 lg. Then, kami pegi ke Restoran Waritha utk bertemu dgn grup 1 lg. tp kami decide utk mencari tempat yg sesuai utk melihat suasana ambang merdeka memandangkan jam suda 11.30 mlm. Kami ke padang Ipoh tp mcm x meriah je dan terus ke Stadium Ipoh yg Kelihatan agak meriah. Suasana di situ mmg btul2 meriah dgn kereta yg agak byk memenuhi setiap ceruk jalan..
kami cari parking n berjalan kaki ke stadium. tp ada 1 perkara yg menyayat hati berlaku di kala malaysia mahu menyambut merdeka yg ke-51. SEORANG BAPA DITINGGALKAN DIDALAM KERETA BERSAMA BANTAL MANAKALA SI ANAK PERGI MENYAMBUT MERDEKA. ALangkah sedihnya suasana ini. setelah menyambut merdeka kami stay sekejap tgk suasana pasca sambutn dan bersiar-siar di gerai.
Selepas itu kami pun pulang ke UTP. Kelihatan warga ipoh very excited menyambut merdeka dan inilah kali pertama saya menyambut merdeka di kota.

Fireworks


Paid (baju putih) n apan
Setelah sambutan

Pengunjung beransur pulang

Trafik agak sibuk dgn pelbagai kenderaan.

Tuesday, August 19, 2008

4 High-octane foods

What foods can you count on to go the extra mile, and which foods fall short? See what recent studies reveal before your next workout.

1. A Spoonful of HoneyRecent research suggests that carb blends (foods containing fructose and glucose) may be superior to straight glucose for boosting energy during endurance activities. But before you reach for a sports drink, consider honey: like sugar, it naturally has equal parts fructose and glucose, but it also contains a handful of antioxidants and vitamins. Upshot: While not exactly a “super food,” honey has plenty going for it besides being sweet. The darker the honey, the more disease-fighting compounds it contains.

2. A Cup of Joe Studies that demonstrate performance-enhancing benefits of caffeine often imply that drinking coffee will give you a boost. Not so, according to the latest research. Scientists put nine endurance runners through five trials after ingesting either a capsule (caffeine or placebo) or coffee (decaffeinated, decaffeinated with caffeine added or regular coffee). Only the caffeine capsule increased endurance. Researchers think that other compounds in coffee may counteract some of the benefits of caffeine. Upshot: Have your cup of coffee if you need it to get moving, and your stomach can tolerate it, but don’t expect it to keep you going through a long workout.

3. A Glass of Chocolate MilkA small 2006 study (partially funded by the dairy industry) found that chocolate milk might help tired athletes refuel as well as or better than popular sports drinks. In the study, nine cyclists rode until exhaustion, rested for four hours, then biked again. During the rest period, they drank low-fat chocolate milk.The cyclists who refueled with chocolate milk were able to bike about 50 percent longer. Upshot: You don’t need a “sports drink” to refuel after a workout. Regular or chocolate milk—both of which contain a mix of carbohydrate and protein—may work just as well. Before or during a workout, however, stick with electrolyte drink.

4. A Bowl of YogurtConstant training takes a toll on your immune system, leaving athletes susceptible to upper respiratory tract infections, but new research suggests that probiotics—the live active cultures in yogurt—may help keep you healthy. A 2008 study of 20 endurance athletes (published in the British Journal of Sports Medicine) found that taking daily probiotic capsules enhanced the activity of the athletes’ immune-boosting T-cells and cut the length of time they experienced upper respiratory tract infection symptoms by more than half. Probiotics can also help calm a queasy stomach, which is great for nervous athletes. Upshot: You’d have to eat vats of yogurt to reach the levels of probiotics the athletes in these studies consumed. Still, yogurt has a balanced mix of carbs and protein, so it’s a great post-workout recovery fuel.

By Amy Paturel for EatingWell Magazine


Sunday, August 17, 2008

spectacular lunar eclipse

[Sunday 17 th august 2008, 15 syaaban]
[utp dark area]
assalamualaikum and a very good day..
I start my observation at 0340 at v4 parking area. there is no dark place i can found nearby my hostel. this was at umbra phase.
then, I stop for a while and then continue at 0458 to observe the maximum eclipse. the observation finish at 0600 when subuh started. unfortunately i missed the maximun eclipse.
all pictures taken using my olympus FE-190 camera with aide from my binocular.

0340- approaching umbra phase[with binocular]

0340- without binocular

0600-moon leaves umbra[with bino]

0345-moon passing umbra[with binocular]

0510- after maximum eclipse[with binocular]

Saturday, August 16, 2008

gerhana bulan mlm ni


Jangan lupa untuk menyaksikan gerhana separa Bulan yang akan berlaku pada awal pagi hari Ahad ini, bermula dari jam 2.23 pagi sehinggalah naik matahari. Jadual waktu gerhana adalah seperti di bawah:

P1 : 2.23 AM (Masuk Penumbra)
U1 : 3.35 AM (Masuk Umbra)
U4 : 6.44 AM (Keluar Umbra)
P4 : 7.57 AM (Bulan sudah terbenam)

Beberapa siri cerapan umum di jadualkan akan berlangsung. Di Kuala Lumpur, pihak Persatuan Falak Syarie Malaysia dengan kerjasama ANGKASA dan beberapa pertubuhan lain akan menganjurkan sesi cerapan umum di Planetarium Negara.

Maklumat lanjut boleh didapati di laman web Planetarium .

sumber:http://www.falak-online.net/myportal/

p/s gerhana mlm ni serentak dgn nifsu sya'ban. masyaallah, subhanallah, allahuabar

Ketabahan Wan Azizah

Oleh Suara Keadilan
Khamis, 14 Ogos 2008

KEBERANIAN Dr Wan Azizah Ismail melepaskan jawatan 31 Julai lalu sebagai wakil rakyat Permatang Pauh demi perjuangan parti membuktikan beliau bukan calang-calang orang.

Disebalik sikap peramah dan lemah lembutnya, terselindung jati diri yang lebih jitu, utuh dan padu iaitu ketabahan dan kecekalan beliau.

Kekuatan dalaman inilah yang membolehkan beliau mengharungi sepak terajang dunia politik, suatu dunia yang tidak pernah beliau impikan malah apa lagi menceburinya.

Tetapi itulah yang dikatakan takdir. Takdir juga meletakkan beliau di persada politik tanahair sebagai Presiden KeADILan sejak parti tersebut ditubuhkan sedekad lalu.

Beliau memberi laluan kepada suami tercinta, Anwar Ibrahim agar obor perjuangan yang dibawanya selama tiga penggal sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh terus dijulang Anwar ke tahap perjuangan yang lebih mencabar dan getir.

Kesanggupan ini menjadikan beliau seorang yang unik dan disanjung rakyat di atas pengorbanan beliau itu.

Dalam temuramah selama sejam di ibu pejabat KeADILan, Dr Wan Azizah, menyingkap pengalaman pahit beliau ketika suami tercinta ditangkap dan dipukul polis semasa di tahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri pada 1998.

Doktor kelahiran Alor Setar, Kedah ini juga mengimbas kembali saat-saat manis Anwar dibebaskan daripada Penjara Sungai Buloh pada 2004. Ikuti liku-liku hidup beliau mengharungi tanggungjawab sebagai seorang ibu, isteri, nenek dan pejuang politik yang beliau berkongsi bersama Suara Keadilan.

Wartawan Suara Keadilan Dzulkarnain Taib dan Zul Salehin Zulkupli bersama-sama juru gambar Yuisriah Yusof dan juru kamera Ebrahim Harris menemubual Dato’ Seri Dr Wan Azizah di Ibu Pejabat KeADILan di Petaling Jaya1 Ogos lalu.

PEMBABITAN POLITIK

Apa yang mendorong Dato’ Seri mengambil tanggungjawab menerajui sebuah parti politik yang baru pada 1998 walaupun Dato’ Seri bukan ahli politik ketika itu?

Saya berkeyakinan bahawa saya harus bangun menegakkan keadilan dan memberi semangat kepada suami dan juga anak-anak saya.

Pada masa itu anak-anak saya masih kecil lagi dan saya juga mempunyai latarbelakang yang mungkin berbeza dengan ramai rakyat Malaysia, namun dalam hati kecil saya saya tetap mahu bahawa saya mesti buat sesuatu. Itu adalah azam hidup saya untuk menegakkan yang hak dan cuba melenyapkan ketidakadilan.

Sebelum Dato’ Seri menerajui KeADILan, Dato’ Seri adalah seorang isteri kepada Timbalan Perdana Menteri. Mungkin sedikit sebanyak Dato’ Seri didedahkan kepada dunia politik melalui Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Adakah Dato’ Seri meminati bidang politik sehingga akhirnya meyakinkan Dato’ Seri untuk memimpin sebuah parti politik?

Saya tidak ada minat dan tidak didedahkan kepada apa-apa yang berbaur politik sejak kecil lagi. Saya dibesarkan di Alor Setar, “a small town girl” dan belajar di Sekolah Convent. Saya hanya menjalani kehidupan seperti rakyat biasa. Selepas itu saya ke luar negara, tamatkan pengajian dan pulang bekerja di Malaysia. Itu saya kira sesuatu yang biasa dialami oleh ramai orang.

Selepas itu saya bertemu Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan berkahwin. Saya mengahwini seorang guru di mana pada ketika itu Dato’ Seri Anwar bekerja di Yayasan Anda Akademi, sebuah institusi untuk anak-anak yang tercicir. Dato’ Seri Anwar mempunyai satu ciri dan azam untuk mengangkat martabat pendidikan anak-anak Melayu.

Dengan kemudahan yang serba kekurangan, kesempitan hidup, anak-anak ini mungkin tidak mencapai tahap akademik yang diinginkan. Jadi untuk membuka peluang bagi mereka, yayasan ini banyak membantu mereka yang tercicir dalam bidang akademik.

Saya mengahwini Dato’ Seri Anwar pada tahun 1980 dan pada ketika itu pendapatan saya lebih sedikit daripada beliau.

Dato’ Seri Anwar mendapat RM800 sebulan dan saya ketika itu berkhidmat sebagai pegawai perubatan di sebuah hospital kerajaan. Ketika saya menjalani “housemanship” di Hospital Besar Kuala Lumpur saya bertemu Dato’ Seri Anwar.

Adakah pengalaman yang diperolehi oleh Dato’ Seri sebagai isteri seorang ahli politik memberi kekuatan dan keyakinan kepada Dato’ Seri untuk memimpin KeADILan?

Apabila beliau masuk gelanggang politik pada tahun 1982 dan beliau memasuki Umno, ia sungguh mengejutkan saya kerana beliau pada ketika itu juga mempunyai hubungan baik dengan Pas yang dipimpin oleh Allahyarham Dato’ Asri ketika itu. Tetapi dia telah membuat keputusan dan saya sebagai isteri berharap saya menjadi isteri yang baik serta memberi segala sokongan kepada suami yang baru memasuki arena politik.

Setelah itu beliau bertanding di Permatang Pauh pada 1982 dan memenangi kerusi tersebut. Kemudian Dato’ Seri Anwar dilantik sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan seterusnya dilantik menjadi Menteri Belia dan Sukan, Menteri Pertanian, Menteri Pendidikan, Menteri Kewangan dan akhirnya Timbalan Perdana Menteri.

Saya hanya isteri seorang ahli politik, saya tidak tahu selok belok politik. Saya hanya menerima tetamu yang datang ke rumah, menghadiri Perhimpunan Agung Umno dan sebagainya dan juga sedikit sebanyak pengalaman sebagai isteri menteri dalam Bakti.

Selepas peristiwa penangkapan Dato’ Seri Anwar pengalaman saya berubah dan saya memang merasa tertekan tetapi seperti yang saya katakan saya berpegang kepada prinsip keadilan.

Pangkat dan kedudukan hanya membantu dalam apa yang kita hendak buat tetapi apa yang kita percaya itulah yang menjadi dorongan utama.

Saya kira ini adalah pengalaman pahit dalam hidup dan saya akan cuba harungi sedaya upaya. Sebagai seorang Islam saya mahukan keredhaan Allah s.w.t dan itulah yang memberi saya kekuatan.

Jika pegangan kita kuat kita mampu menghadapi apa jua kesusahan.

PENUBUHAN KeADILan

Boleh Dato’ Seri ceritakan sedikit peringkat awal penubuhan KeADILan sehingga Dato’ Seri dipilih menerajui parti?

Bila saya fikirkan kembali, seolah-olah ulang tayang, saya kira ia sesuatu yang mustahil terjadi tetapi hakikatnya ia berlaku.

Semua yang terjadi tidaklah dirancang begitu teliti sebab apabila Dato’ Seri Anwar dipecat beliau telah mengadakan “roadshow” menjelajah seluruh Malaysia dan pada masa itu memang ada ura-ura beliau akan ditangkap. Jadi pada salah satu ceramah beliau apabila Dato’ Seri Anwar ditanya siapa yang akan menggantikan beliau jika beliau ditangkap terus Dato’ Seri Anwar mengumumkan bahawa saya akan menerajui parti jika apa-apa terjadi kepada beliau.

Apa perasaan Dato’ Seri setelah diisytiharkan oleh Dato’ Seri Anwar sebagai pengganti beliau?

Saya agak terkejut dengan keputusan beliau itu kerana kami tidak pernah berbincang terlebih dahulu mengenainya. Namun setelah diberi tanggungjawab saya akur dan pada ketika itu saya tidak merasakan begitu teruk sebab Dato’ Seri Anwar belum ditangkap dan masih di sisi saya.

Apabila akhirnya Dato’ Seri Anwar ditangkap dan saya diumumkan sebagai pengganti beliau maka saya menerima mandat dan kepercayaan tersebut dengan penuh rasa tanggungjawab.

Saya mengucapkan alhamdullilah ketika itu dan berdoa kepada Allah, “Ya Allah berilah kekuatan kepada saya”. Itulah sedikit sebanyak apa yang berlaku pada awal sejarah penubuhan KeADILan.

Selepas itu saya mengadakan perbincangan dengan pemimpin-pemimpin parti yang lain mengenai struktur organisasi samada ianya satu parti Melayu atau parti pelbagai etnik, muka-muka baru dalam parti, siapa yang akan dilantik dalam jawatankuasa dan sebagainya.

ANWAR DI TANGKAP


Apabila Dato’ Seri Anwar ditangkap pada September 1998, apa pesanan terakhir beliau kepada Dato’ Seri?

Beliau tidak sempat berpesan apa-apa kerana apabila beliau ditangkap mereka serbu masuk rumah dan masa itu memang kelam kabut.

Anak saya Ihsan dan Nuha baru balik dari tuisyen ketika itu. Ihsan diacukan dengan “machine gun” di tengkuknya kerana Ihsan ketika itu berlari ke arah ayahnya yang telah dikepung manakala Nuha pula lebam di belakang badannya kerana dihentak dengan buntut senapang. Anak kelima saya pula menjerit kesakitan kerana dipijak kakinya.

Bagaimana perasaan Dato’ Seri ketika Dato’ Seri Anwar ditangkap kerana beberapa hari sebelum itu beliau adalah sebahagian daripada pemimpin tinggi kerajaan dan apabila dipecat beliau dilayan sebegitu rupa termasuk keluarga dan anak-anak beliau?

Ketika itu saya tidak mahu fikir mengenai orang lain. Saya hanya memikirkan untuk menjaga dan melindungi keluarga saya dan itulah sahaja yang bermain di fikiran saya ketika itu.
Walaupun ramai penyokong datang saya berasa amat lemah dan tertekan. Anak-anak saya menceritakan apa yang berlaku kepada mereka hanya selepas dua tahun.

Saya fikir saya mesti melindungi Dato’ Seri Anwar. Selepas beliau ditangkap kami sekeluarga dimasukkan di dalam sebuah van dan Hana masa itu masih didukung.

Di tengah-tengah perjalanan itu van tersebut berhenti dan kami dipisahkan. Dato’ Seri Anwar dibawa keluar seorang dalam keadaan digari dan ditutup mata. Saya tidak tahu dimana lokasi kami dipisahkan kerana saya berada di van berasingan dan sehingga hari ini saya masih tidak tahu lokasi tersebut.

Apa yang saya ingat ia adalah satu tempat yang sunyi dan saya tidak dapat mengecamnya. Dato’ Seri Anwar sempat mengucapkan “see you later Zah” ketika kami dipisahkan dan itulah kata-kata terakhir beliau.

Apabila saya sampai ke Bukit Aman saya tidak dibenarkan masuk. Dalam situasi kelam kabut dan tegang itu tidak sedar yang saya tidak memakai kasut dan berkaki ayam. Saya berkata kepada pihak polis bahawa saya tidak akan balik selagi saya tidak tahu di mana Dato’ Seri Anwar dibawa.

Anak-anak saya pada ketika berada dalam van. saya berkeras tidak mahu pulang sehingga polis memanggil Dato’ Jamil Johari. Beliau datang dalam keadaan memakai kemeja T sahaja dan saya terus berkata kepadanya, “Sebagai seorang Islam, I want your word as a Muslim. You Islam, I Islam, jangan apa-apakan Anwar. If my husband is guilty or not guilty you deal with it professionally”.
Masa itu saya tidak sedar bahawa Dato’ Seri Anwar sedang dibelasah di Bukit Aman.

Apa respon Dato’ Jamil Johari?

Beliau berkata “yes, kita akan buat secara profesional”. Kemungkinan beliau juga tidak tahu yang Dato’ Seri Anwar dipukul pada ketika itu.

Selepas ditangkap bila Dato’ Seri dapat berjumpa untuk pertama kalinya dengan Dato’ Seri Anwar?

Saya tidak dibenarkan menemui beliau ketika ditahan pada 20 September sehinggalah 29 September. Saya hanya dapat peluang bertemu beliau di mahkamah. Ini kerana ketika ditangkap dirumah beliau ditahan dibawah akta 377 B iaitu “sodomy” dan pada keesokan harinya dipinda pula kepada ISA.

Jadi kita tidak dapat berjumpa sehingga 29 September dan ketika Dato’ Seri Anwar dibawa ke mahkamah matanya lebam. Memang masa saya berjumpa beliau perasaan saya bercampur antara susah hati dan rasa lega kerana beliau masih hidup.

Susah hati kerana saya menerima satu panggilan pada 21 September, sehari selepas Dato’ Seri Anwar ditangkap yang mengatakan beliau telah meninggal dunia! Saat itu saya merasakan seperti orang tidak siuman, tapi saya berkata kepada diri saya tidak akan percaya sehingga saya dapat melihat mayat beliau dengan mata kepala saya sendiri. Sebab itulah apabila saya berjumpa dengan beliau pada 29 September itu saya berasa amat lega dan bersyukur sekali yang beliau masih hidup.

Saya juga berasa lega apabila hakim membenarkan doktor memeriksa Dato’ Seri Anwar. Pada masa itu, kita dibenarkan melawat beliau tetapi diawasi ketat oleh polis dan Dato’ Seri juga nampak amat keberatan untuk bercakap cakap kerana mungkin ada Special Branch yang pandai membaca pergerakan bibir.

Apabila Dato’ Seri bertemu Dato’ Seri Anwar buat pertama kalinya di mahkamah, apakah pesanan beliau?

Dato’ Seri Anwar berkata kepada saya, “sabar, take it easy”. Kita tidak menjangka ianya akan jadi sebegini rupa dan amat zalim. Mungkin sebelum beliau dibelasah saya masih ada lagi sikit kepercayaan terhadap polis tetapi apabila saya melihat mata lebam beliau saya kurang kepercayaan kepada sesiapapun. Dato’ Seri Anwar juga turut tidak percaya kepada sesiapa kerana dua hari sebelum ditangkap beliau adalah Timbalan Perdana Menteri dan kemudiannya dipukul. Sebagai seorang doktor, kita boleh kawal emosi dan bersabar. Jarang saya tunjukkan emosi saya walaupun selepas Dato’ Ser Anwar ditangkap, cuma sekali sahaja saya menangis ketika di Baling.

SOKONGAN KELUARGA DAN KAWAN

Bagaimana pula dengan sokongan daripada kawan dan sahabat handai Dato’ Seri?

Saya mendapat sokongan dari kawan-kawan tetapi bagi isteri-isteri menteri dan Perdana Menteri saya faham dilema mereka. Selepas Dato’ Seri Anwar disingkirkan daripada jawatan beliau saya pergi ke rumah Perdana Menteri dan berjumpa dengan Tun Dr Siti Hasmah.

Dia memang baik dan bertanya kenapa saya tak datang lebih awal. Pada beliau tindakan suaminya betul dan saya rasa tak mungkin saya akan dapat apa-apa sokongan dari beliau.

Ada isteri-isteri menteri yang datang jumpa saya tapi tidak ramai, dan saya berterima kasih kepada mereka kerana sudi datang walaupun berlainan pandangan politik. Walau bagaimanapun yang membuat saya berasa amat berbesar hati adalah mereka yang saya tidak kenal langsung.

Mereka inilah yang datang dan memberi saya semangat serta dorongan dan berjanji mahu bersama-sama menegakkan keadilan. Hati saya amat terharu apabila seorang makcik tua yang dah bongkok datang berjumpa saya di Cherok To’ Kun dan memberi satu ringgit kepada saya. Saya betul-betul amat terharu dan peristiwa itu memberi kekuatan lagi kepada diri saya untuk terus berjuang dan juga menambahkan keyakinan saya.

Semua yang kita lakukan selama ini bukan semata-mata bukan kerana Dato’ Seri Anwar atau keluarga. Memang beliau dizalimi tetapi yang lebih utama ialah kita lakukan demi negara kita dan rakyat. Bersama-sama rakyat menegakkan yang hak membuatkan saya yakin dan kuat semangat.

Bagaimana kesan ke atas anak-anak dan keluarga Dato’ Seri melihat apa yang terjadi kepada Dato’ Seri Anwar?

Alhamdulillah anak-anak saya terutamanya Nurul Izzah faham apa yang berlaku. Mereka melihat ini sebagai satu perjuangan. Mereka menerima sindiran dari kawan-kawan tetapi ini memperkukuhkan ikatan kami sekeluarga.

Dato’ Seri Anwar adalah seorang ayah yang penyayang dan selalu bergaul rapat dengan anak-anak dan sekarang bersama cucu. Jadi itu mengeratkan lagi ikatan kami sebagai satu keluarga. Saya bersyukur kita mampu menghadapi semua ini dengan sabar dan tabah.

Bila anak-anak saya melihat ibu mereka mampu bertahan dan sabar menghadapi semua cabaran itu juga yang memberi mereka kekuatan. Mereka melihat saya tidak tunduk, saya masih teguh dan saya mengatakan kepada mereka bahawa ini adalah fitnah terhadap ayah mereka dan kita harus bersama-sama menegakkan keadilan.
Walaupun ada bisikan-bisikan yang ragu-ragu dengan fitnah ini, kami sekeluarga tetap berpegang teguh dengan pendirian kami bahawa ini adalah fitnah semata-mata.

MELAWAT ANWAR DI PENJARA

Selama enam tahun Dato’ Seri Anwar dipenjarakan berapa kali Dato’ Seri sekeluarga melawat beliau?

Ianya bergantung. Ketika dalam tahanan reman kami boleh melawat dua minggu sekali tetapi pada peringkat awal reman, kami tidak dibenarkan melawat beliau. Saya hanya dapat bercakap dengan beliau menggunakan interkom disebalik dua lapisan kaca dan wajah Dato’ Seri Anwar tidak jelas kelihatan kerana kaca tersebut agak kotor.

Apabila Dato’ Seri Anwar mula menggunakan kerusi roda, bapa mertua saya menulis surat kepada Perdana Menteri untuk merayu dan membenarkan kami melawat beliau seminggu sekali.

Agak payah juga waktu hendak melawat Dato’ Seri Anwar sebab kami perlu serah kad pengenalan, mengisi borang dan terpaksa menunggu lama dan pelbagai lagi halangan tetapi apabila dapat berjumpa beliau kami sekeluarga dapat menghilangkan kerinduan kami. Ketika berjumpa Dato’ Seri Anwar beliau sentiasa berlagak normal dan tidak memberitahu kesusahan yang dihadapinya. Jika saya fikirkan masa beliau ditahanlah, saya dapat bersama-sama beliau meluangkan masa kualiti dengan anak-anak. ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri perjum-paan sebegini memang jarang berlaku kerana beliau terlalu sibuk dengan tugas-tugas rasmi kerajaan. Mungkin juga ada hikmah di sebalik penangkapannya.

Sepanjang enam tahun tersebut, walaupun hanya dapat berjumpa 40 minit dengan beliau namun ianya cukup berharga bagi kami. Ketika itu anak-anak mengambil peluang untuk berbual dengan ayah mereka dan ini merupakan kenangan manis bagi kami sekeluarga. Bagaimanapun kami tidak dibenarkan membawa makanan.

Berapa kali pula Dato’ Seri sekeluar-ga berpeluang menyambut harijadi bersama Dato’ Seri Anwar semasa beliau dalam tahanan?

Ia jarang kerana memandangkan beliau di penjara tetapi kami berpeluang hanya sekali di mahkamah apabila kami membawa kek harijadi untuk beliau. Walau bagaimanapun, alhamdullilah, yang paling penting kami sekeluarga masih teguh bersama.

TANGGUNGJAWAB POLITIK DAN ANAK-ANAK

Adakah anak-anak Dato’ Seri mempunyai kesedaran politik melalui apa yang terjadi kepada ayah mereka?

Izzah yang paling memahami senario yang berlaku dan adik-adiknya yang lain hanya ambil tahu sahaja.

Daripada masa Dato’ Seri menerajui parti sehinggalah meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh adakah Dato’ Seri mengadakan perbincangan dengan Dato’ Seri Anwar mengenai hal dan masalah bersangkutan parti, polisi, dasar, perancangan dan sebagainya?

Kami sentiasa sibuk dengan kerja-kerja parti tetapi kami sering berbincang secara tidak formal. Bukan kami berdua sahaja berbincang, Dato’ Seri Anwar lebih gemarkan konsensus daripada semua pemimpin parti dan juga pemimpin Pakatan Rakyat. Kita tidaklah mempunyai kepakaran dan sesi ‘briefing’ seperti yang diberi oleh Perdana Menteri tetapi kita ambil pendapat semua orang.

Apakah cabaran-cabaran yang Dato’ Seri hadapi sepanjang sepuluh tahun menerajui KeADILan?

Sememang dalam parti ada pasang surutnya. Pada 1999 kita melihat ramai pemimpin KeADILan keluar dan masuk parti. Ini lumrah. Pada pilihan raya 1999 kami memenangi 5 kerusi dan 2004 hanya satu kerusi sahaja.

Jika kita membuat kajian senario politik negara, keadaan politik yang kita alami bagaikan ‘pendulum’ dimana setiap kali pilihan raya, rakyat akan beri sokongan kepada kerajaan dan pada pilihan raya yang lain rakyat berpihak kepada pembangkang.

Tahun 2008 adalah tahun bagi pembangkang dan 2004 adalah untuk kerajaan di mana pada ketika itu kita mempunyai Perdana Menteri yang baru dengan konsep Islam Hadhari-nya dan tamatnya era Tun Dr Mahathir.

Jadi rakyat mendapat harapan baru dan mengundi Perdana Menteri yang baru. Pada ketika itu hanya saya seorang memenangi kerusi yang ditandingi KeADILan dan itu pun hampir kalah.

SAAT MANIS DAN PAHIT

Boleh Dato’ Seri berkongsi saat yang paling pahit dalam tempoh sepuluh tahun ini?

Saat yang paling pahit ialah ketika saya diberitahu Dato’ Seri Anwar meninggal dunia dalam tahanan polis. Saya tidak berapa ingat apa lagi yang diberitahu dalam panggilan telefon tersebut tetapi saya cuma beritahu saya tidak percaya dengan cerita itu.

Saya jarang bercakap kasar dengan orang tetapi ketika itu saya tinggikan suara saya kerana terlalu marah dengan berita yang mengatakan Dato’ Seri Anwar telah meninggal.

Saya katakan kepada diri saya sendiri masa kan Allah tidak memberikan hambanya peluang kerana saya adalah mangsa dalam masalah ini dan tidak langsung terlibat dengan politik.

Daripada 20 September sehingga 29 September merupakan hari-hari yang paling gusar bagi saya kerana saya tidak mengetahui langsung apa yang terjadi kepada Dato’ Seri Anwar.

Saya dapat berkomunikasi dengan Musa Hasan yang mengendalikan siasatan itu dan bertanya kepada beliau keadaan Dato’ Seri Anwar dan beliau memberi jaminan bahawa Dato’ Seri Anwar berada dalam keadaan dan kesihatan yang baik.

Selama sembilan hari tidak ada berita mengenai Dato’ Seri Anwar, apakah yang bermain-main di fikiran Dato’ Seri pada ketika itu?

Saya hanya fikirkan tentang anak-anak dan keluarga dan bagaimana hendak menangani masalah ini. Apa yang mampu saya buat, dengan tidak ada pekerjaan ketika itu dan di mana pula hendak dapatkan sumber kewangan untuk menjalani kehidupan seharian?

Rumah kami di Bukit Damansara juga belum habis dibayar pinjaman perumahan kerajaannya tetapi alhamdullilah, selepas itu ramai yang membantu kami sekeluarga dengan sumbangan dari mereka. Sedikit sebanyak dapatlah kami menampung perbelanjaan umpamanya tuisyen anak-anak. Saya amat bersyukur ke hadrat ilahi dengan rezeki yang dilimpahkannya. Izzah ketika di Uniten, ramai juga yang membantunya.

Apa pula saat yang paling manis buat Dato’ Seri?

Saat paling manis sudah pasti ketika Dato’ Seri Anwar dibebaskan dari penjara kerana saya tidak menyangka beliau akan dibebaskan. Sebelum beliau dibebaskan, Dato’ Seri Anwar ada menyebut kemungkinan beliau akan dibebaskan cuma beliau berpesan kepada saya supaya tidak meletakkan harapan yang tinggi dan jangan bersedia untuk hari tersebut.

Pada hari beliau dibebaskan kami terkejut apatah lagi dengan keadaan rumah yang masih tidak terurus kerana kami berpindah dari kediaman rasmi setelah dua hari Dato’ Seri Anwar dipecat. Kami hanya membuka separuh sahaja kotak-kotak di rumah Bukit Damansara itu dan selebihnya dibiarkan dalam kotak.

Ketika mendapat berita tersebut keadaan kami sekeluarga ketika itu agak kelam kabut sedikit. Dato’ Seri Anwar ketika pulang dari penjara membawa bersama barang-barang peribadinya dan baju beliau semuanya masih berada dalam kotak-kotak yang belum dibuka. Pada keesokan paginya, ketika kami sedang bersarapan, Dato’ Seri Anwar hanya berkain pelikat dan menyarung kemeja T dan apabila saya membuka pintu rumah kami terkejut melihat jurugambar-jurugambar dari akhbar Cina yang telah sedia menunggu di hadapan rumah.

Mereka berebut-rebut untuk mengambil gambar Dato’ Seri Anwar dan saya agak terkejut dengan apa yang berlaku. “Okaylah, it was nice, he’s around, the kids checked up on him and they still can’t believe that papa is home and everyone in the family is very happy at that time”.

Pada keesokan harinya kami mengambil pasport beliau untuk membawanya ke Munich bagi pembedahan sakit belakangnya.

ANWAR DIBEBASKAN

Apa perancangan awal Dato’ Seri setelah Dato’ Seri Anwar dibebaskan?

Saya memikirkan tentang masalah kesihatan Dato’ Seri Anwar kerana beliau sudah menggunakan kerusi roda dan tidak dapat berjalan dengan betul. Keadaan fizikalnya juga kurus disebabkan beliau jarang makan ketika dalam tahanan dan sering berpuasa.

Sudah berapa lama Dato’ Seri sekeluarga tidak pergi bercuti?

Ketika kami ke Munich untuk pembedahan Dato’ Seri Anwar itulah dianggap percutian bagi kami sekeluarga, “we took it as part vacation” dan kami sekeluarga selepas itu mengerjakan umrah yang pada ketika itu bulan Ramadhan dan kami menyambut Ramadhan di sana.

Jadi kami dapatlah juga peluang untuk bercuti dan ketika juga Dato’ Seri Anwar menjadi profesor, kami sekeluarga turut melawat beliau dan ke Geneva selama dua hari.

Ketika berada di luar negara, bagaimana respon rakyat Malaysia dan asing terhadap Dato’ Seri Anwar?

Alhamdullilah, kami diterima dengan baik. Dato’ Seri Anwar sering dijemput untuk memberikan ucaptama dan mendapat sambutan yang amat baik. Bagaimanapun pelajar Malaysia telah diberi amaran oleh “Malaysian Student Department” untuk tidak menghadiri apa-apa ceramah yang melibatkan Dato’ Seri Anwar dan jika ingkar, pelajar-pelajar ini akan mengalami masalah biasiswa.

LEPASKAN KERUSI PARLIMEN PERMATANG PAUH

Apakah yang mendorong Dato’ Seri untuk melepaskan kerusi parlimen Permatang Pauh kepada Dato’ Seri Anwar kerana sebelum ini Kulim Bandar Baharu dikatakan kawasan beliau akan bertanding pilihan raya kecil?

Kami telah berbincang dan saya mula-mula dahulu ketika bertanding dan memasuki politik pun kerana apa yang terjadi kepada Dato’ Seri Anwar. Kalau beliau tidak boleh bertanding ini adalah kerana kerajaan menjadi penyebab perkara sebegini berlaku. Kerajaan tidak membenarkan beliau bertanding pada 2008.
Sekiranya kerajaan membenarkan beliau bertanding, perkara sebegini tidak akan berlaku.

Saya juga pernah memberitahu dan berterus terang kepada pengundi-pengundi saya, bahawa jika saya menang kerusi Permatang Pauh saya akan kosongkan kerusi ini untuk memberi laluan kepada Dato’ Seri Anwar bertanding.

Beliau memang berasal dari Permatang Pauh dan menjadi ahli parlimen Permatang Pauh sejak tahun 1982 lagi sehingga 1999.

Jadi ada satu ikatan yang begitu erat sekali di antara kami dan penduduk Permatang Pauh. Dalam pilihan raya 2004 saya memenangi kerusi itu. Pada kiraan pertama, saya sudah menang dan saya tidak meminta kiraan semula. Tidak mungkin saya hendak membuat kiraan semula jika saya sudah diisytiharkan menang.

Pihak lawanlah yang meminta kiraan semula kerana mereka sudah kalah. Pada ketika itu televisyen di seluruh negara mengatakan saya kalah, ‘kecundangnya di kubu kuatnya di Permatang Pauh’ kata mereka. Selepas kiraan semula pada malam itu, saya bertemu pengundi di satu ceramah dan saya berkata, ‘malam ini berbalaslah rasa kasih Anwar Ibrahim kepada Permatang Pauh dan Permatang Pauh kepada Anwar Ibrahim’.

SELEPAS PERMATANG PAUH

Apakah perancangan Dato’ Seri setelah secara rasmi mengakhiri tugas sebagai wakil rakyat Permatang Pauh secara rasmi?

Saya masih lagi menjadi Pengerusi Yayasan Aman dan juga Presiden KeADILan dan saya akan jalankan tugas seperti biasa. Dato’ Seri Anwar adalah Ketua Umum parti dan saya akan terus membantu beliau.
Kita percaya kepada “collective leadership” dan kita juga merupakan parti pelbagai etnik dan aspek ini penting dalam perjuangan kami.Satu lagi tugas saya ialah sebagai seorang isteri, ibu kepada anak-anak saya dan juga nenek.

Adakah Dato’ Seri akan kerap melawat Permatang Pauh walaupun sudah meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat?

Saya rasa ada talian yang kuat di antara kami. Kemesraan antara saya dan pengundi-pengundi di Permatang Pauh akan berterusan sampai bila-bila dan jikalau Dato’ Seri Anwar tidak dapat balik ke Permatang Pauh saya boleh mewakili beliau dan bertemu rakyat Permatang Pauh dan ini tidak menjadi masalah kepada saya.

KONSPIRASI KEDUA

Apa pandangan Dato’ Seri mengenai konspirasi kedua terhadap Dato’ Seri Anwar dalam usaha menghalang beliau memimpin Malaysia?

Ada juga perasaan begitu tetapi sekarang ini rakyat lebih faham dan tahu bahawa ia adalah secara terang satu konspirasi. Mereka sudah tidak ada apa-apa lagi untuk menuduh Anwar. Apa yang mereka ada? Rasuah yang mereka cari sudah bertahun-tahun tetapi tidak jumpa dan jika ada sudah pasti ada kes terhadap Dato’ Seri Anwar.
Skandal dengan perempuan? Masa dahulu mereka tuduh beliau dengan wanita Mexicolah, Latinolah tetapi semuanya tidak ada asas dan bukti. Kes liwat juga telah digugurkan. Ini memang jelas konspirasi dan kami sudah bersedia untuk menghada-pinya, insyaAllah.

Adakah Dato’ Seri berasa takut dengan khabar angin yang mengatakan bahawa Dato’ Seri Anwar akan ditangkap dalam masa terdekat ini?

Kita memang ketahui mengenai khabar angin ini dan wartawan pun telah mula berkampung di hadapan rumah kami kerana mereka telah diarahkan oleh editor masing-masing untuk mendapatkan berita penangkapan semula Dato’ Seri Anwar.Dahulu beliau ditangkap ala “Rambo”.

Kami melihat helikopter berlegar-legar di ruang udara sekitar rumah kami. Kami telah berbincang mengenai langkah yang perlu diambil sekiranya penangkapan ini benar-benar terjadi.

Sekiranya Dato’ Seri Anwar ditangkap dan didakwa tanpa jaminan tetapi menurut undang-undang beliau masih boleh bertan-ding seperti saudara Manoharan yang menang bertanding di Kota Alam Shah walaupun menjadi tahanan ISA. Jadi kita boleh mengisi borang pencalonan dan hantar melalui peguam bagi memastikan Dato’ Seri Anwar dapat bertanding.

MASA BERSAMA KELUARGA

Apakah perasaan Dato’ Seri sekarang setelah dapat meluangkan masa berkualiti bersama anak-anak dan juga cucu?

Alhamdullilah, saya berasa amat bersyukur sebab dapat peluang ini sekarang. Kalau tunggu lama lagi mungkin saya sudah tak bertenaga lagi tetapi sekarang ini saya masih bertenaga dan boleh bermain dengan cucu dan meluangkan lebih masa dengan anak-anak. Satu hari nanti kita bangun tidur dan melihat anak-anak kita semuanya sudah besar dan tiada siapa lagi yang tinggal bersama kita. Masa itu kita akan berkata, “Ya Allah, masa berlalu begitu pantas sekali dan saya terlepas peluang untuk bersama anak-anak dan cucu” tetapi sekarang ini saya masih berpeluang.

Soalan terakhir buat Dato’ Seri, kalaulah ditakdirkan Dato’ Seri Anwar menjadi Perdana Menteri Malaysia dalam masa terdekat ini, adakah Dato’ Seri bersedia menjadi ‘First Lady’ atau Wanita Pertama?

Saya rasa walau apa pun peranan saya, insyallah, sebagai isteri itu adalah keutamaan dan juga sebagai ibu. Kalaupun beliau tidak menjadi sesiapa-pun, kalau beliau seorang banduan sekali pun, saya masih lagi menjadi isteri dan ibu, itu yang terpenting.

Kalau saya fikirkan tentang nama dan status sebagai Wanita Pertama Malaysia, itu sudah menjadi rumit dan niat sudah menjadi lain, saya rasa saya tidak mahu fikirkan tentang perkara itu buat masa ini.

source:http://harinilebihbaikdarisemalam.blogspot.com

IW sukaneka

[Saturday, 16 August 2008, 8am-12pm]
First, I had been offered by aslam on the friday night to join the sukaneka to replace wan serat.
It started a bit late around 830-900am.
this sukaneka plays based on the malay traditional game. every checkpoint will play one game each. time for each checkpoint is 10 minute. after that, we will proceed to next checkpoint.
first game was teng-teng. we complete until the level 6. the man of the match was cepul
then proceed to batu seremban checkpoint. man of the match for this game was kamal.
third checkpoint we play tarik upih, but we have to tarik pelepah. we recorded as the fastest which is 2.32 minutes. man of the match was ustat.
next, we have to anyam the ketupat. we managed to get about 100+ mark. each perfect ketupat get 10 mark. we got 9 perfect ketupat.
last games was regu. we managed to finish all problems. so do other group.

then, we got our refreshment at v3 cafe.
we managed to get in the final which we will play tuju selipar..
and lastly we were crown as the champion..
haahah..
what a nice weekend...


seek for glory

aqbal-the hottest person of the day

L4 mates- clockwise[solleh,aslam,cepul,me,ustat]

after had been declared as winner

Thursday, August 14, 2008

More energy on less sleep!

Shut-eye is the ultimate energizer, if you can get enough of it. For the 99.9 percent of us who can't; we have five instant uppers.

1. Skip the venti latte
You might be tempted to suck down the biggest coffee ever when you’re tired, but if you need lasting energy, sip a little at a time throughout your day. Harvard research found that small, frequent doses of caffeine helped people stay awake for 28 hours.

2. Sniff something lemony

Splurge on that citrus hand cream: A new study found that whiffs of lemon made women feel peppier. “The scent increases production of norepinephrine, a hormone associated with energy,” says lead study author Janice Kiecolt-Glaser, Ph.D.

3. Eat some good carbs

The fiber in whole grains like brown rice and whole-wheat bread provides a long-lasting source of energy for your brain and muscles, says metabolism researcher William Evans, Ph.D. Simple carbs like sweets will give you a quick rush but leave you tired later.

4. Spend five minutes with some funny online videos
It might not seem terribly productive, but laughing at a guy flying off a speeding treadmill will perk you up temporarily. Research shows that a hearty chuckle revs up the respiratory system, oxygenating the body and making you feel awake.

5. Get moving

A low-intensity workout like a short bike ride can boost energy levels by 20 percent, researchers at the University of Georgia in Athens found. Regular exercise also improves sleep—so when you do hit the sack, you sleep more soundly and wake more rested.

—Lisa Freedman

The mystery of the showering divers

Photo via Getty Images

Over the last three nights, NBC has led its primetime Olympic coverage with synchronized diving. According to the stacks of letters that have poured into the Fourth-Place Medal Investigative Unit Headquarters, you've all been watching but are baffled by one facet of the competition. In that case, you're in the right place. After successful forays into the cases of Cullen Jones' disappearance and the identity of the hot Paraguayan, Fourth-Place Medal will today tackle the mystery of the showering divers.

After completing a dive, competitors swim to a ladder, climb out of the pool and head immediately to a bank of showers that sit adjacent to the diving boards. Then, in full view of the crowd and NBC cameras, they shower off. Divers keep their suits on, of course, usually appearing only to rinse off their hair and arms. Oftentimes, the divers will receive their scores while still showering off. What's the purpose of this?

Theories have ranged from 'to get the chlorine off' to 'they want to have fun' -- seriously, that last one is a direct quote from NBC's diving analyst, Cynthia Potter. Neither are the reason.

Divers shower in between each dive to keep their muscles warm after getting out of the pool. The temperature of the pool water and the air are usually different (the pool is usually around 80 degrees, with the air temperature between 68 and 72 degrees). This difference can cause muscle tightness. To combat this, divers warm up in either the showers or a hot tub.

Mystery: solved. (Although we're still a bit unclear as to why the showers are out in the open.The water cube cost over $200 million to build. They couldn't have put a privacy wall in?!)

source:yahoo sports

Terharu dengan 'petugas' ber'tshirt' pagoda yang kini seorang MB

Walaupun cerita lama, terungkap di dalamnya kesedaran dan ukhwah sesama manusia. Bahkah lebih dari itu, terasa kemesraan dan tingginya nilai pertolongan sewaktu terdesak. Semuanya ini terjadi, ketika negara terkejut dengan isu "Deepa raya".




Rakan saya, yang kini Timbalan Pesurujaya PAS Wilayah Persekutuan, Ustaz Nazir Zakaria menceritakan pengalamannya itu. Suatu ketika keretanya pernah mengalami kerosakan gearbox di Lebuh Raya Utara Selatan, dekat susur keluar Tapah.

Ustaz Nazir berasal dari Kuala Kedah tetapi sudah lama menetap di Putrajaya. Kerosakan kereta itu terjadi sewaktu beliau hendak ke Kuala Lumpur.

Setelah tercari-cari siapakah yang boleh membantu, beliau menghubungi Setiausaha PAS Putrajaya, Wan Hasrul Affendi. Kebetulan kereta Proton itu dipinjam darinya dan Ustaz Nazir adalah Yang Dipertua PAS Putrajaya. Wan memberikan nombor telefon yang boleh dihubungi di kalangan aktivis PAS Perak.

Ustaz Nazir menghubungi nombor tersebut. Amran Harun, pemilik nombor telefon itu memberi jaminan akan menghantar seseorang ke sana. Ketika itu, Amran adalah Setiausaha Jabatan Pilihan Raya PAS (JPN) negeri berpangkalan di Ipoh. Tidak lama kemudian, seorang petugas PAS sampai dan membawa Ustaz Nazir serta kereta tersebut ke sebuah bengkel.

Sikap bertanggungjawab Amran cukup terpuji. Setelah seminggu berlalu, Amran sendiri menghantar kereta yang sudah siap dibaiki ke rumah Ustaz Nazir di Putrajaya, dari Kampar. Amran juga adalah Setiausaha PAS Kawasan Kampar, waktu itu.

Ketika ummat Islam mahu menyambut hari raya Aidulfitri, yang dikongsikan oleh kerajaan Barisan Nasional dengan hari raya Depavali dan disebut "Depa Raya", sekali lagi Ustaz Nazir ditimpa kecelakaan. Tayar kereta Citra miliknya terbelah akibat terlanggar gigi jalan yang agak tajam di stesyen Petronas Hentian Rehat Tapah.

Ustaz Nasir bersama isteri dan anak-anak dalam perjalanan ke Kuala Kedah. Untuk berhari raya di kampong.

Waktu itu, tiada satupun kedai beroperasi kerana esoknya umat Islam akan menyambut hari raya Aidulfitri. Dan hari tersebut pula, orang sibuk menyambut hari raya Depavali. Ustaz Nazir bertambah panik, tiada tayar simpanan dalam kereta.

Tiba-tiba, beliau teringat Amran Harun yang pernah menolongnya kira-kira setahun sebelum itu. Beliau terus menghubungi Amran. Nampaknya, Amran masih mengenal Ustaz Nazir dan berjanji akan menghantar "petugas" ke Hentian Rehat Tapah itu dalam masa 30 minit.

Ketika itu, umat Islam masih berpuasa dan esok akan menyambut hari raya. Bayangkanlah, terbelahnya tayar kereta itu dalam suasana terik matahari. Tayar simpanan tiada. Selang beberapa minit, telefon berbunyi. Seorang "petugas" terus bertanya Ustaz Nazir, saiz tayar dan jenis tayar bagi memudahnya mendapatkan tayar berkenaan.

Kira-kira 30 minit kemudian, "petugas" berkenaan sampai dan membawa tayar terpakai. Seorang yang sederhana kurus, bercermin mata dan kelihatan peramah. Barangkali "petugas" itu tinggal tidak jauh dari Tapah.

Malangnya, tayar yang dibawa (terlekat bersama rim) tidak sesuai dengan kedudukan skru pengikat rim. Akhirnya, "petugas" itu mengajak Ustaz Nazir mencari kalau-kalau ada kedai atau bengkel yang beroperasi hari itu sekitar pekan Tapah.

Dengan menaiki kereta "petugas" itu, mereka menuju Pekan Tapah. Semua kedai kelihatan tertutup kaku. Tiada satupun bengkel yang membuka pintunya. Tiada juga kedai tayar yang menggamit pelanggan hari itu. Semua bercuti, sebab hari itu hari raya Depavali dan esok hari raya Aidulfitri.

"Petugas" itu melurukan keretanya ke arah Pekan Bidor. Jauh juga perjalanan dari Tapak ke sana. Patah semula ke arah Kuala Lumpur mengikut jalan lama. Mereka bernasib baik, terdapat satu bengkel yang masih beroperasi. Dan ada pula, tayar yang dicari-cari.

Dari jalan lama itu, mereka keluar ke susur Bidor dan masuk semula ke Lebuh Raya Utara Selatan menuju Hentian Rehat Tapah, tempat kereta Ustaz Nazir ditinggalkan bersama anak dan isterinya. Sebaik tiba, "petugas" itu terus membuka baju kemejanya. Yang tinggal hanya tshirt pagoda nipis berwarna putih.

Ustaz Nazir cuba untuk membantu tetapi ditegah oleh "petugas" itu. Kerana katanya, ini sudah jadi tanggungjawab beliau untuk menolong sesiapa sahaja khususnya ahli-ahli PAS sepanjang lebuh raya mahupun jalan lama yang merentasi negeri Perak.

Amranpun pernah memberitahu perkara itu. "Petugas" itu juga mengesahkan bahawa mereka ada team yang boleh dipanggil, jika berlaku musibah menimpa ahli-ahli PAS sepanjang perjalanan. Baik membabitkan kereta, motosikal mahupun kenderaan lain.

Peluh jantan mencurah-curah keluar. "Petugas" itu terus gigih memasang semula rim kereta. 'Tshirt' pagodanya sudah lenjun basah. Terik mahatari bukan kepalang. Hari itu, umat Islam berpuasa. Tentu sekali letih, dahaga dan tidak bermaya. Namun, "petugas" itu tekun menjalankan amanah parti, menolong sesama manusia.

Setelah selesai, dan "petugas" itu mengesat peluhnya, dia mengenakan semula baju kemejanya. Ustaz Nazir menghulurkan sedikit wang sebagai sagu hati. "Petugas" itu menolak, kerana katanya dia menolong dengan ikhlas. Bukan untuk mendapatkan wang.

Sebagai tanda ukhwah, rasa tanggungjawab dan tidak sampai hati, Ustaz Nazir menjadi serba-salah dengan penolakan "petugas" itu. Ustaz Nazir terus menghulurkan duit saguhati itu, kalau "petugas" itu tidak mahu menerimanya, beliau minta dimasukkan ke dalam tabung jamaah (PAS).

Sambil berpeluk-pelukan, Ustaz Nazir mengucapkan berbanyak terima kasih kepada "petugas" yang cukup baik hati itu. Beliau menghulurkan kad nama kepada "petugas" itu, kalau-kalau selepas ini boleh berjumpa di mana-mana, makan-makan sebagai tanda ukhwah.

"Ustaz Nazir Zakaria. Oh... Ustaz, Bendahari PAS Wilayah. Jadi Yang Dipertua Kawasan Putrajaya juga," kata "petugas" itu sambil membaca bait-bait yang ditulis pada kad nama Ustaz Nazir. "Petugas" itu juga turut mengeluarkan kad namanya dan menghulurkan kepada Ustaz Nazir.

"Ini kad ana. Manalah tau, kalau-kalau berlaku apa-apa, hubungi terus ana," ujar "petugas" itu sambil menghulurkan sekeping kad nama kepada Ustaz Nazir.

Tertera pada kad itu, nama Ir Mohamad Nizar Jamaluddin; Bendahari Badan Perhubungan PAS Perak dan (Yang Dipertua PAS Kawasan Kampar, Perak). Rupa-rupanya, "petugas" itu adalah kini, Menteri Besar Perak Darul Ridzuan dan Amran Harun pula menjadi Pegawai Khas beliau.

sumber: harakahdaily

Sunday, August 10, 2008

UTP pesta bola merdeka

History was created in UTP
20 august 2008 UTP field(pitch a) 6pm

Today's mission is to seek revenge by secure the win and emerge as champion.
In the first half both team show good quality of game. Both teams attacks each other. About 13 minute after kick-off amin score the first and the only goal of the game when their defenders make a mistake. Azzuri feels the pressure now. There was some
In the second half, the game turn boring, when only the azzuri do the attacking and the X-bounders just defend themselves.
After full time the result was 1-0. They managed to create history by to be the only time defeated Azzuri. The best result before this was hold by Buya marinos when the margin was only 1. Congratulations to X-bounders and thanks to all supporters and Buya Marinos.

Before the game

Committee

Enter the pitch

X-bounders and their die hard fans

Supporters crowd the field to give the moral boosts


x-bounders make it to final
16 august 2008 UTP field(pitch a) 6pm

x-bounders mission today is to make it to final and they really did it by defeat santana 3-1.
The D-day for X-bounders will be on 20th august 2008. The final showdown is between X-bounders and Azzuri.
Wan Serat as The Defender

Aslam, Sha n half of piduih(from left)

Agan, Minud n Aqbal(from left)

Matzam, Jaf(blocked), Wan, n Ustat (from left)

Roy as the manager of day

x-bounders thrash 4-1 by azzuri

13 august 2008 UTP field(pitch a) 6pm

Both team enter the pitch for a mission, that was seek for a win. On early of the game x-bounders got a corner kick which had been completed by header from zick. Then, the azzuri start to feel the pressure and increase the tempo of the game and attacks. After that, they managed to equalize when there was some misunderstanding in front of the goal. The 1st half ended with 1-1.

After half time, some substitution had been made by x-bounders to remain stay in the comfort zone. They were very confident that they will not lose this game. unfortunately, the game on 2nd half was bad. All passing, attacking and defending is not working efficiently as in 1st half. This situation managed the azzuri to score 3 goal to make the result 4-1 when full time.

Now, they hope their young brothers can steal a point from onitsuka tigers this friday to make sure they qualify for next round.

X-bounders lines up:
Amin
Aslam
Matzam
Sheikh
Agan
Aqbal
Zick
Ustat
Jo
Wan serat
Wan joke
Piduih Doa recitation from sheikh

Shake hands session

Players enter to the pitch

Before the kick off

Sheikh ran to the ball

x-bounders vs onitsuka tiger (0-0)
10 august 2008 (pitch A UTP field)


this game was played based on 9th site rules.
on the 1st half the result is 0-0.
the game were quite interesting where both team were attacks each other.


on the second half which started around 7.00pm
the pace of the game was slower than 1st half and four substitutions had been made to make effort for a goal.


lastly, both teams share a points with 0-0 as final result.

x-bounders lines up
-amin -aslam(gk) -jo -wan -ayang -wan joke -paid -matzam -aqbal -sheikh


warm up from onitsuka

x-bounders training led by aslam

bido - x-bounders die hard fan

ustat chasing the ball

grab for the ball

buya marinos vs azzuri [1-2 ]
11 august 2008 6.00pm[pitch A utp field]


on the 1st half the result is 1-0 which azzuri take the lead..
according to the goalkeeper, the goal is intentionally given to opponent because to give some lesson to his teammates...

on the second half which started around 6.30pm
azzuri done more attacks than 1st half and the buya's show much better perfomance than 1st half game.

buya's got the golden oppurtunity when referee gave penalty to buya's when the azzuri's defender had handball. the penalty was scored by badet... result now is 1-1...

then just before the fulltime azzuri got corner and unfortunately the very talented defender of buya's had an own goal...

final score, azzuri won over buya marinos with 2-1

buya marinos lines up
-badet -angke -manda -den -apih -aripan -ki -bad -rafi -aimang -sepol (gk)
den, saiful (gk), manda, and badet
organizer with referee and linesman azzuri's line up
buya marinos lines up

Sunday, July 27, 2008

air kencing anjing

~pada zaman rasulallah terdapat seorg hamba allah yg telah bernazar jika beliau mendapat anak lelaki beliau akan meminum air kencing anjing~
~ditakdirkan beliau telah dikurniakan seorg anak lelaki~
~kemudian beliau berjumpa dgn rasulallah dan meminta pandangan beliau~
~Rasulallah berkata "pergilah kamu ke rumah org di hujung sana kerana beliau tidak solat dan ketika hari hujan kamu minumlah air yg turun dari bumbung rumahnya" ~

p/s ~pengajarannya janganlah kita membuat nazar yg bukan2 @ yg kurang elok.~
~org yg meninggalkan solat umpama seekor anjing yg kotor~
anjing yg terkejut kerana ade org nk minum air kencingnya...

Tuesday, July 22, 2008

advice from abah

~before I went back to utp my father gave me some useful advice~
there are:
~always perform dhuha ~
~recite doa when raining, period between two sermon and doa the interval time between asar and maghrib on Friday~
this advice was given to me when I showed my result ~
~he said "cm ni la mar, u must practice this....." ~

THANK-YOU ABAH

Monday, July 21, 2008

outward bound school

~i went to outward bound on 9-15 july 08~
~8 july depart from malacca sentral at 9am~
~arrive at pudu at 11am~
~went to berjaya times square to watch t-rex 3d~
~check in at tune hotel at 4pm~
~jalan-jalan and then g kedai achik kat jalan raja alang~
~perform maghrib at kg baru mosque~
~then jalan-jalan kt sogo, pertama and maju junction~ so boring
~then g chow kit tgk pasar malam, jumpe org wat silap mata tp nk dpt duit haram pulak~
~got massage kaki for rm20~
~bli satay celup -bes gak~
~blk hotel n trus tido~
9 july
~g kedai achik bfast n then cik siran anta g klcc nek moto~ be3s gle tgk suasana pagi kt klua
~then nek bas kol 9.30 g obs~
~da sampai kol 1, pastu de briefing sket~
10 july
~ice breaking~
~1st activity - jungle trekking yg sgtt besh~
~2nd activity - kayaking yg x besh n memenatkan~
tp overall best gak la obs tu
i'allah nk dtg lg

below are some pics during the camp