Tuesday, January 5, 2010

Kisah Imam Abu Hanifah dan Tabi'in

Imam Abu Hanifah merupakan salah seorang daripada empat imam mazhab yang agung. Tabi' in pula merupakan golongan selepas golongan sahabat. Ketika Imam Abu Hanifah mengerjakan haji, sesudah melakukan saei, beliau ingin bercukur pula.

Ketika mahu bercukur beliau berjumpa dengan seorang tukang cukur berbangsa afrika yang berkulit gelap. tukang cukur tersebut merupakan seorang tabi'in tetapi Imam Abu Hanifah tidak mengetahui perkara tersebut. Tabi'in tersebut bernama Ata' ibn Yasar.

Imam Abu Hanifah pun bertanya harga untuk bercukur tersebut, dan pemuda tersebut menjawab "Apakah engkau berkira dalam ibadahmu?, duduk sahajalah". Terdiam Imam Abu Hanifah mendengar jawapan tersebut.

Kemudian Imam Abu Hanifah ditegur lagi oleh tukang cukur tersebut, "Menghadaplah kamu ke arah kiblat, sesungguhnya kan lebih afdal jika kau menghadap kiblat yang dekat di depan matamu ini". Imam Abu Hanifah berasa malu.

"Apakah kamu berdiam dan menutup mulutmu ini. Tidakkah kamu rasa bersukur? Berzikirlah wahai tuan". Imam Abu Hanifah berasa malu buat kesekian kalinya.

Sesudah Imam Abu Hanifah selesai bercukur, beliau bertanya kepada Ata', "Mengapa kamu tidak duduk sahaja di masjid dan membuka kelas agama? Kamu ini lebih sesuai untuk duduk di masjid dan menjadi ahli faqih (fekah)" Pemuda tersebut membalas, "Aku lebih sesuai dan selesa dengan pekerjaan ku di sini"

No comments: